• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

FEŠTE, SUSRETI, IZLOŽBE

Fažana fešteMjesto susreta gostiju, prijatelja iz čitavog svijeta, Fažana zadržava osebujne vlastitosti podneblja i mjesnih tradicija. Izdašnoj zemlji -crvenici uvijek su z bok darovi mora, a fažanski susreti, fešte i druge priredbe uvijek su dobrodošla prigoda za kušanje izdašnih darova prirode i rada ruku čovječjih.
Prije svega, sardele! Pripremljena na više od 100 načina, sardela – ta divna plava ribica – na okusu maslinova ulja, uz čašu domaćeg vina, tek je jedna od očekivanih delicija. A onda: brodeti od raznih vrsta riba i plodova mora, domaće maneštre, tjestenina i pečenje! Fritule, kroštule i cukerančići zaslađuju nepca, kao što dušu raduje pjesma. A ona nas zove na fažanski trg, uz jutarnji zov galeba i večernje migljaje ferala.

 

MUZEJ ULICAMA FAŽANE I VALBANDONA

Kameno gnijezdo na obali, Fažana na svakome koraku pripovijeda o zavičajnim vrednotama što pripadaju ljudskoj uzajamnosti uopće. «Muzej ulicama Fažane» suputnik je na kraćoj šetnji gdje će znatiželjnik zastati u hodu, stati uz panoe na kojima se rastvaraju etape prošlosti, slikovnica sačinjena od memorija vremena, prožimanja novog i starog. U kadrovima aplicirane stare razglednice, uz tekstove, fotografsku i grafičku dokumentaciju, kroz razgovorni šumor vremena ovaj je muzej rasprostrti suvenir na tkivu grada. Otvoren je od početka svibnja do kraja rujna. Rasponom od prapovijesti do suvremnosti nudi na uvid ove tematske cjeline:
Dinosauri, Stari Rim - proizvodnja amfora, Bitka između Venecije i Genove, Doba Mletačke republike, Austro-Ugarska, Doba Italije, Riva državnika, Fažana - mjesto ribara, Agrokultura - maslinovo ulje, istarska malvazija, Počeci razvoja turizma - početak 20. stoljeća, Turizam danas, Od tvornice za preradu ribe do prvog hotela u Valbandonu, Rimska vila u Valbandonu, Sakralna baština, Tragovi sakralnih objekata.

Fažana

 

PARK SARDELA

FažanaSvijet ribara i ribarskih tradicija u Fažani nalazi svog odraza i u umjetničkim kreacijama. Tu gdje valići stižu do samih stolova obližnjih restorana, uz šetnicu na fažanskoj rivi, ovdje gdje more ide ukorak s minulim vremenima i sadašnjosti - evo, osebujne galerije na otvorenom: Park Sardela! Kroz evokaciju srebrnasto-modre ribice, sardele (Clupea pilchardus), tematski je osmišljena ova skulptorska promenada čiji su prvi radovi, djela fažanskih umjetnika, postavljeni 2006. godine. Raznolikošću izraza, primjenom različitih materijala, sugestivne su skulptorske forme izradili: Roberta Weissman Nagy, Marino Belas, Lena Geršić, Igor Grgurević, Silvo Šarić, Korana Lukić Šuran i Solidea Guerra. Skulpture su posvećene «maloj hraniteljici, skromnoj odgojiteljici» kako je zapisala povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, a «dobro se osmišljeni projekt ulančava u izvorno, pripadajuće, povijesnim talozima blisko, suvereno i suvremeno, ovom vremenu okrenuto».
Park sardela otvoren je novim radovima: susret je to umjetnosti i svakodnevice, interpunkcija ideje i trajne osjećajnosti u vremenu.

 

FAŽANSKA ŠKOLA SOLJENJA SARDELA: POSOLI TO KAKO TREBA!
(svibanj)

Fažana škola soljenja sardelaFažanska Ribarska akademija «Sardela» rastvara svoja vrata kopnu i pučini! U njezinom je radu na poseban način zanimljiva, nadasve korisna: «Škola soljenja sardele». Valja se okušati u ovom starom umijeću mora, podruma i kuhinje, stati uz natjecatelje koji će u označene limenke posložiti usoljene sardele, primjenjujući spoznaje što se prenose iz naraštaja u naraštaj... Djeca, mještani, gosti, početnici i vrsni znalci: svi će ponešto doznati ili reći o količini potrebne ribe, o soli, ulju, začinima... Za tri mjeseca otvorit će se limenke i biti proglašene najbolje soljene sardele. Iznimna prigoda za degustaciju i razgovor o izboru pravog vina za ovakve svečanosti. U svakom slučaju, treba to posoliti kako treba! A zato je potrebna škola.

 

FAŽANSKI TANAC
(lipanj)

Fažanski tanacIma li ičeg ljepšeg od raskošnog veza tradicije i mladosti? Kad se to prijateljstvo ostvari kroz glazbu i ples, onda je to za sudionike i publiku doživljaj koji se ne zaboravlja. «Fažanski tanac» je smotra folklornih skupina mladih iz čitave Istre, kada se oko 300 izvođača okupi u ovome gradiću da iznova ožive pjesmu i ples kroz koje se prepliće i govor o identitetu podneblja, naravima i običajima. Ljepota narodnih nošnja, plesni pokreti - osobito u tradicionalnom «balunu» - te raznoliki glazbeni instrumenti, izazov su za oko kamere i zvučnu uspomenu iz Fažane. Iznimna je ovo prigoda i za detaljnije upoznavanje raznih vidova folklornog izraza na tlu Istre. Mladost je njihov izvanredni interpret!

 

MORE NA STOLU
Ribarska fešta
Skulpture: Sardele u parku
(lipanj)

More na stolu FažanaSimbol Fažane, riba sardela... stalni je izazov za nove susrete na fažanskoj rivi, na malome trgu, u restaurantu, konobi. Uz sardelu, evo i druge ribe što će obogatiti darove mora na stolu, sve kroz tradiciju i nove recepte pripremanja raznolikih jela. Posebno su privlačni programi kulinarske priprema sardela na 100 načina, gdje do izraza dolaze maštovitost i umijeće, kada iz jednostavnosti proizlazi raskoš dobroga teka. Degustacija ribe u Fažani pravo je mjesto za nove susrete i nove spoznaje. Tom prilikom upriličuje se i postav novokreirane skulpture u «Parku sardela».

 

TRADICIJSKE VEČERI  - svake srijede
(lipanj - rujan)

Fešta od kužineNa fažanskoj rivi, uz ljepotu narodnih nošnji i plesnih pokreta tradicionalnih plesova, sajam autohtonih proizvoda i istarskih suvenira inspirirat će Vas da izaberete što ćete iz Istre ponijeti kući kao uspomenu na putovanje i poklon dragoj osobi te upotpuniti dojmove o istarskoj tradiciji.Kažuni, šterne, bukalete, sopele, roženice... sitnice su to koje će Vas uvijek podsjećati na Fažanu, dok će dodatni obol jelima dati ponuđeno djevičansko maslinovo ulje i nezaobilazna vina malvazije i terana.

 

FEŠTA OD KUŽINE
(srpanj)

FažanaU vremenu što ga nazivamo «belle epoque»... kako je u tom vremenu - dakle, početkom 20. stoljeća - izgledala istarska kuhinja, «kužina»? Izlet u Fažanu vodi nas na «Feštu od kužine» gdje se rastvaraju vrata i tajne oko negdašnjih ognjišta i starih peći. Tradicionalno jelo, maneštra, ovdje ima počasno mjesto. Prigodni «Festival maneštre» počast je kuharskom evergreenu. I po mirisima se poznaju: maneštra sa slancem, maneštra od bobići, klasična maneštra s tjesteninom i grahom, maneštra od koromača, zatim od jačmika, posna maneštra, jota... itd., itd. Sve različite, a jednako dobre (osobito ako se u njima kuhala kost pršuta!).
Fuži, njoki, lazanje... fažanske kuharice ponudit će razna jela od tjestenine, a posjetitelji ovih svečanosti s radošću se pridružuju finalizaciji posla za stolom.


SENATUS POPULUSQUE FASANENSIS: RIMSKI VALBANDON
(srpanj)

Senatus populusČak je sedam starorimskih patricijskih obitelji na području Fažane sagradilo soje velebne vile i podiglo manje manufakture. Na mjestu jedne od njih, u zaljevu Valbandona, svakog srpnja vraćamo se u prošlost – u antička rimska vremena!
Danas se u prigodno okupljenim radionicama (workshop) izrađuju rimski mozaici i replike amfora iz poznate Laecanijeve tvornice. Modna revija nakita iz rimskog doba te gastro-ponuda «rimskog menija» u ugođaju baklja, oživljuju vrijeme davnih žitelja ovog podneblja.

 

ZVIZDE, SVIĆE I FERALI
(srpanj)

Zvizde, sviće i feraliOvo je svečanost u kojoj Fažana svoj svjetlosni nakit podaruje moru... Zapravo, zajedno s Rivom, sve se ulice i uličice povezuju u radosti svjetla! Svijećama, žaruljama, bakljama... na poseban se način pridružuje ribarska, morska iluminacija što odrazu zvjezdanog neba u vodi pridružuje svoje sviće i ferale.
Slavlje svjetla upotpunjeno je glazbom, ovaj puta uličnim sviračima, solistima i manjim sastavima. U toj atmosferi Fažana je doista nalik svjelosnim preljevima modrine i srebra svoga simbola, hitre sardele.

 

FEŠTA OD SARDELA
(kolovoz)

Fešta od sardelaSardela, plava ribica, simbol fažanskih ribarskih okupljanja, upućuje poziv i na svoju najveću feštu: Feštu od Sardela! Vrijeme je to najživljih okupljanja u Fažani kada se čitav koloplet kulture ribarstva, zabave i relaksa, odvija kroz niz raznovrsnih sadržaja. Ovo je jedna od naših najstarijih ribarskih svečanosti, kada se zavijore zastave ribarske Bratovštine svetoga Andrije, zaštitnika Ribara. Priređuju se natjecanja u nošenju ribarskih kašeta, u veslanju, potezanju konopa... Miris sardele prekriva valove i bonacu, dok se na rivi i na drugim mjestima odvijaju sportske, kulturne i zabavne priredbe. Gastronomska umijeća ovdašnjih restorana rasprostiru ponudu kojom se, na radost mještana i gostiju, Fažana iznova predstavlja kao vrhunski domaćin.

 

 

RIBARSKE VEČERI - svaki petak
(srpanj - kolovoz)

ribarska većerČaroliju zalaska sunca na fažanskoj rivi upotpunjuje pjesma istarskih klapa popraćena tihim notama fažanskih ribara dok marljivo pletu mrežu, izrađuju vrše i parangale opliću bocune i bokobrane, a rivom se sa gradela širi miris plave ribice... sardele. Čarolija autentičnog doživljaja života uz more koju je svojedobno zamijetio pjesnik i redatelj Pier Paolo Pasolini te je za svojeg boravka u Istri nazvao FažanuČarobnim malim mjestom.

 

 

ČA RIBARI ZNAJU
(kolovoz)

ča ribari znajuMore je škola života. Nevere i fortunali, pučina i zavjetrine... oslikavaju se plemenitošću na licima ribara, a njihove ruke pletu mrežu od starih i novih znanja. Ovo je ribarska fešta na kojoj ribari na različite načine predočuju vještine i umijeća ljudi od mora. Ribari izlažu stanare mora, alate i naprave. Objašnjavaju posjetiteljima kao se pojedina riba lovi, kako se koriste alati. «Ribar plite mrižu svoju...» kaže stara pjesma; ovdje ćemo pogledati kako se to čini, kako se namata igla i doznati štošta novog. I svi su tada ribari: i djeca, i turisti, namjernici i slučajni gosti. Na valovima ribarskog znanja i susretljivosti, Fažana je poput velike barke...
No, ima i manjih: karakteristična ribarska batana, barka s ravnim dnom, glavni je protagonist u napetoj utrci batanama, «Batana Cupu». Sjetit ćemo se i svibnja, «Škole soljenja sardele» jer se upravo na ovoj fešti otvaraju limenke i ocjenjuju «davno» posoljene sardele...

 

OPEN RIVA ART
(kolovoz)

open artUmjetnost na rivi. Otvoreni izazov za mnoge likovne umjetnike različitih stilskih opredjeljenja. Stara jezgra Fažane središnje je mjesto okupljanja, a samo mjesto nudi bezbroj motiva za nova ostvarenja u raznolikim tehnikama. Oko župne crkve sv. Kuzme i Damjana rastvara se postav ove neobične galerije, čiji će radovi ostati u sjećanju ili ukrasiti intimu nečijeg boravišta. Umjetnost otvorena i željna komunikacije: Open Riva Art u Fažani. Atelier i galerija s okusom mora.

 

 

 

VALBANDON 'SPOD ČRIPNJE
(kolovoz)

valbandon ispod čripljePrekrivena žarom, čripnja/peka u sebi skriva raznolike sastojke za veličanstveni susret ljubitelja dobre, osobito tradicionalne istarske kuhinje. Biti proglašen majstorom pripremanja jela «'spod čripnje», potvrda je istinskom znanju pa se za ovo valbandonsko natjecanje svake godine prijavljuje sve više natjecatelja s kuharskom kapom na glavi.

Janje, pulić, gljive, hobotnica, raža, razne vrste riba... pod čripnjom se razlistava čitav jelovnik invencije i iskustva. Uz  degustaciju opjevanoga vina i legendarnog ulja, susret oko čripnje u Valbandonu jedan je od nezaobilaznih punktova u fažanskoj panorami zbivanja.

 

 

 

RAPSODIJA U PLAVOM
(rujan)

rapsodija u plavomGastro performance od plave ribe  u izvedbi fažanskih ugostitelja. Na fažanskoj rivi   nudit će se sardele na bezbroj načina, girice, skuše...

ZAKONI I PROPISI

PRIJAVA KOMUNALNOG NEREDA

Baner

FAŽANA DOBITNIK NAGRADE PLAVI CVIJET

Baner

TURIZAM FAŽANA

FAŽANSKE PLAŽE

Baner

FAŽANA VIRTUAL TOUR

Baner

ZDRAV ZA PET

KATALOG NEKRETNINA

Baner

KRONIKE OPĆINE FAŽANA

Baner

DOMAĆA WEB TRŽNICA

Baner

TRANSPARENTNA JAVNA NABAVA