Vizual Fra Ma Fu festivala

03.09.2018

Prilogom na TV Istra je najavljen 4. Fra Ma Fu festival reportaže i reportera što će biti održan od 20. do 23. rujna u Fažani i na Brijunima.

Istodobno predstavljamo i vizual  4. Fra Ma FU festivala (u prilogu) koji je i ove godine osmislio i izradio istaknuti dizajner Davor Schunk, stalni suradnik Fra Ma Fu festivala.

Prilog TV Istra: 4. Fra Ma Fu Festival reportaže i reportera

Franjo Martin Fuis / Fra Ma Fu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.) bio je najpoznatiji hrvatski novinar 30-ih godina 20. stoljeća, začetnik hrvatske turističke reportaže i jedan od najistaknutijih reportera svih vremena. Pisao je pod pseudonimom FraMaFu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, začetnik je moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže. Pisao je pustolovne romane, pjesme, songove za kabaretske predstave, novele i scenarije za izvanredno popularne stripove koje je crtao velikan strip umjetnosti Andrija Maurović, a okušao se i kao scenarista za dokumentarne filmove i kazališne predstave.  O onome  što nije stalo u novine pričao je na tribinama i predavanjima za što se uvijek i svugdje tražila karta više. Bio je iznimno popularan, čitatelji su ga obožavali, dobivao je stotine pisama tjedno. Njegovo se ime tada stavljalo uz Mariju Jurić Zagorku, ikonu hrvatske pop literature.  Upravljao je zrakoplovom, obožavao biciklizam i volio duge šetnje prirodom. Sve to daje izvrsnu podlogu za multimedijski festival koji će baštiniti njegovo ime i djelo, poticati novinare, pisce, pjesnike crtače stripova i ostale umjetnike na stvaralaštvo i afirmirati turističku reportažu i putopis kao novinarske forme, kojma se obogaćuje i oplemenjuje vrijednosna ukupnost turističke ponude, a time i bolje razumijevanje među državama i narodima.

U tijeku su prijave za radionice reportaže, stripa te jednominutnog filma u jednom kadru.

Uskoro će biti promovirana web stranica  te će biti objavljen službeni program 4. Fra Ma Fu festivala i omogućeno akreditiranje novinara za izvještavanje o Festivalu.

Organizatori 4. Fra Ma Fu festivala su Studijski institut za novinarstvo kulturu i obrazovanje (SINKO) i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), a suorganizatori Općina Fažana  i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), a očekuje se dolazak novinara iz desetak zemalja.

Za sve dodatne informacije, izjave ili gostovanje u medijima možete se obratiti na:

sasa.lekovic1@gmail.com
098-484-049 / 091-6642-224
Skype: sasalekovic

Vidimo se u Fažani i na Brijunima!

2018

Arhiva