Dobrodošli u Općinu Fažana!

Novosti

2. Javni poziv za financiranje programa, projekata, manifestacija i aktivnosti od interesa za opće dobro

2. Javni poziv za financiranje programa, projekata, manifestacija i aktivnosti od interesa za opće dobro

Objavljen je 2. Javni poziv za financiranje programa, projekata, manifestacija i aktivnosti od interesa za opće dobro koje provode  udruge na području Općine Fažana za 2018. godinu.

Svu dokumentaciju preuzmite u prilogu.

Pročitajte više

Sretan Vam Dan neovisnosti

Sretan Vam Dan neovisnosti

Sa zahvalnošću svim braniteljima, svim građanima Općine Fažana i naše domovine, čestitamo Dan neovisnoti!

Općine Fažana

Pročitajte više

Zaključak o utvrđivanju bodovne liste - Fažana bez azbesta

Zaključak o utvrđivanju bodovne liste - Fažana bez azbesta

Zaključak o utvrđivanju bodovne liste - Fažana bez azbesta

Pročitajte više

Poziv na Akcelerator europskih projekata: Od ideje do sredstava u 3 dana

Poziv na Akcelerator europskih projekata: Od ideje do sredstava u 3 dana

Cijenjeni sumještani,

Pozivamo Vas na ''Akcelerator europskih projekata: Od ideje do sredstava u 3 dana'' - trodnevnu edukaciju koja će se održati od 5. do 7. listopada 2018. u Fažani, Vodnjanu i Juršićima.

Edukacija je besplatna za sve sudionike i namijenjena je svim zainteresiranima, posebice mladima, poduzetnicima (početnicima i iskusnim poduzetnicima) i nezaposlenima. Poziv na edukaciju preuzmite u prilogu.

Polaznici će kroz trodnevne radionice uz stručnu pomoć napisati sadržajan i smislen EU projekt/poslovni plan, primijeniti trikove i metode vrhunskih eksperata u pisanju uspješnog projekta/poslovnog plana, naučiti kako impresionirati evaluatore i financijske institucije kvalitetom izrađenog rada, upoznati način i kriterije evaluacije projekata i poslovnih planova, upoznati se s osnovnim načelima izrade proračuna, a uz znanja koja će steći na radionici, moći će se opustiti u prirodi, šetnji uz more, uživati u EKO obrocima i gastro show-u.

Dodatna posebnost je što će se dodijeliti stipendije polaznicima u vrijednosti od 7.500 kuna za povoljnije pohađanje Masterclass predavanja European Academy for Education and Social Research u Bruxellesu, Fažani ili online. Također, za 10 najboljih poslovnih planova poduzetnika početnika, osigurano je 200.000 kuna bespovratnih sredstava kako bi mogli provesti 3 mjeseca kod iskusnog poduzetnika u bilo kojoj zemlji na europskom području i usavršiti svoj poslovni plan.

Radionice su besplatne i namijenjene svima koji žele napisati i usavršiti svoj poslovni plan, EU projekt ili svoju poslovnu/projektnu ideju razviti do uspješne realizacije.

Prijave na trodnevnu edukaciju zaprimaju se do 3. listopada u 12 sati.
Broj mjesta je ograničen.
Prijavni obrazac i detalje programa moguće je pronaći i na stranicama udruge www.informo.hr.

Pročitajte više

Natječaj za dodjelu studentskih stipendija 2018/2019

Natječaj za dodjelu studentskih stipendija 2018/2019

U tijeku je Natječaj za dodjelu studentskih stipendija za akademsku 2018./2019. godinu koji uz Zahtjev za dodjelu stipendije i i cjelokupni Natkečaj za dodjelu studentskih stipendija možete preuzeti u prilogu.

Pročitajte više

Završen 4. Fra Ma fu festival: Milenijska fotografija posvećena Mati Parlovu

Završen 4. Fra Ma fu festival: Milenijska fotografija posvećena Mati Parlovu

Na zatvaranju 4. Fra Ma fu festivala u Fažani, sudionici, gosti i stanovnici Fažane tijelima načinili koreografiju za Milenijski fotografiju posovećenu Mati Parlovu. Snimanjem Milenijske fotografije koja simbolizira Matu Parlova završen je 4. Fra Ma Fu festival reportaže i reportera koji je od 20. do 23. rujna održan  u Fažani i na Brijunima. Za potrebe snimanje 645. Milenijske fotografije Šime Strikomana lik Mate Parlova, boksačkoga šampiona rođenoga u Fažani, u karakterističnoj pozi u ringu sudionici i gosti Festivala te stanovnici Fažane načinili su svojim tijelima na glavnom mjesnom Trgu Sv. Kuzme i Damjana. Nakon toga snimljena je i 646. Milenijska fotografija sa motivom amfore, povijesnom reminescencijom koja se nalazi u u grbu Fažane.

Festivalski program je danas zaključen na Brijunima razgovorom o novinarskoj (ne)solidarnosti. Na okruglom stolu pod nazivom „Novinari – kolege ili neprijatelji“ o stanju u njihovim sredinama govorili su Marijana Camović, predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Štefica Galić, urednica portala Tačno.net iz BiH te istraživački novinar Vladimir Kostić iz Srbije uz moderatora Sašu Lekovića iz Hrvatske.

U pravilu se u svim tim sredinama, uključujući Hrvatsku, mediji i novinari suglase oko općih pitanja radnih prava i sloboda, dok često nema solidarnosti s novinarima čije se medijske kuće zatvaraju i oni ostaju bez posla, zaključili su sudionici. Solidarnosti je još manje ako se radi o novinarima i medijima koji zastupaju stavove suprotne vladajućim političkim elitama i poslovnom interesima kojima su novinari s integritetom i slobodni mediji smetnja.

Štefica Galić, koja je sama izložena brojnim prijetnjama zbog svog novinarskog rada, opisala je da je su u podijeljenoj BiH uz političke podjele prijetnja novinarskoj solidarnosti također i one entitetske i nacionalne. Saša Leković zaključio je da bi bilo principijelno dati podršku kolegama novinarima kad se krše njihova prava čak i kad se ne slažemo sa stavovima koje zastupaju.  Vladimir Kostić je pak istaknuo da solidarnost znači i to da se ne šuti kad se krše prava kolega, pa i da se pretrpi šteta u profesionalnom smislu, na primjer da se ostane bez novca od reklame ukoliko je to cijena da bi novinar i medij ostao profesionalno korektan.

Iz publike se tada javio slobodni novinar Domagoj Margetić koji je rekao da već 18 dana štrajka glađu navodeći da su na  njega veliki pritisci zbog njegovog istraživačkog rada, ali da institucije ne reagiraju na njegove prijave, a nema reakcije ni od kolega novinara.  Organizatori Fra Ma Fu festivala najavili su da će objaviti priopćenje o njegovom slučaju.

Subotnji program završio je predstavom „Slučajni perverznjak“ Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca. Prije toga povjesničar Marijan Lipovac upoznao je publiku sa povijesno zanimljivim susretom reportera i nobelovca. Ispričao je kako je Franjo Martin Fuis intervjuirao i svojom reporterskom znatiželjom šarmirao Lavoslava Ružičku 1940. godine. Naime, slavni kemičar je svoj govor povodom dodjele Nobelove nagrade održao u Zagrebu, umjesto u Stokholmu, zbog rata koji se već rasplamsao u Europi. Dok je putovao iz Švicarske u Zagreb, Fuis je s njim razgvarao u vlaku i za „Novosti“ napravio niz fotografija i „vanredno simpatičan razgovor s Lavoslavom Ružičkom“, koje ga je ocijenio kao osobu „dostojanstvene jednostavnosti“, kako je napisao u svom članku.

Ovogodišnji Fra Ma FU festival, prvi u Fažani nakon tri održana u Fuisovoj rodnoj Virovitici, na 35 programa okupio je 90 , oko 130 novinara te ukupno više 200 sudionika i gostiju iz 13 zemalja.

Pročitajte više

4. Fra ma fu festival počeo na trgovima Fažane, stižu biciklisti iz Virovitice i Osijeka

4. Fra ma fu festival počeo na trgovima Fažane, stižu biciklisti iz Virovitice i Osijeka

Danas je započeo 4. Fra Ma FU festival reportaže i reportera koji će biti održan od 20. do 23. rujna u Fažani i na Brijunima. Festival je otvoren scenskim minijaturama na fažanskim trgovima (Svijet vode, Svijet boja, Svijet knjige).

Sudionicima i gostima Festivala besplatno će biti dostupni koncerti, projekcije, izložbe, radionice predavanje, okrugli stol, promocija knjige, kazališna predstava i druga događanja… od jutra do kasno u noć.

Jučr su iz Osjeka ka Fažani krenula dva bicklista koji će bez zaustavljanja u 24 sata prijeći više od 600 kilometara. Oko 13 sati spojit će se u Rijeci sa petero biciklista iz Virovitice koji su na put krenuli u ponedjeljak kako bi večeras zajedno došli na na službeno otvaranje Festivala.

U 18:30 bit će otvorena izložba “Od stripa do filma i natrag” koju je priredio Veljko Krulčić te predstavljana knjige “Sin Orkana” (Nakladnik Art 9). Službeno otvaranje festivala najavljeno je za 20 sati. U programu pod nazivom  “Svijet snova Franje Fuisa” predviđeni su pozdravni govori Franje Martina Fuisa (glumac Goran Koši), direktora Festivala Gorana Gazdeka i načelnika Općine Fažana Radomira Koraća, doček biciklista iz Virovitice i Osijeka te predstavljanje Međunarodnog razvojnog centra Fažana. Progam će biti završen rock koncertom akustičnih gitarista “Osman & Licks Acoustic rock”.

Pročitajte više

Fra Ma Fu festival započinje ovaj vikend u Fažani

Fra Ma Fu festival započinje ovaj vikend u Fažani

Ovog vikenda započinje 4. Fra Ma Fu festival reportera i reportaža koji će biti održan u Fažani i na Brijunima od 20. do 23. rujna 2018. Sudionicima i gostima Festivala besplatno će biti dostupno - projekcije, koncerti, izložbe, radionice predavanje, okrugli stol, promocija knjige, kazališna predstava i druga događanja… od jutra do kasno u noć.

Već ovog vikenda iz Osijeka je put Fažane krenulo nekoliko biciklista kojima će se priključiti biciklisti iz Virovitice kako bi zajedno došli u Fažanu na službeno otvaranje Festivala 20.rujna (četvrtak). VIše o ovom podhvatu u čast Franji Fuisu pročitajte u: Reportaža o bicikliranju.

Više o svemu možete pronaći na: Framafu.com
Raspored programa Festivala možete pronaći ovdje: FraMaFu Raspored
Akreditirati se za praćenje Festivala možete ovdje: FraMaFU akreditacije

Pročitajte više

Neslužbena bodovna lista - Fažana bez azbesta

Neslužbena bodovna lista - Fažana bez azbesta

U prilogu objavljujemo neslužbenu bodovvnu listu - Fažana bez azbesta.

Pročitajte više

Vizual Fra Ma Fu festivala

Vizual Fra Ma Fu festivala

Prilogom na TV Istra je najavljen 4. Fra Ma Fu festival reportaže i reportera što će biti održan od 20. do 23. rujna u Fažani i na Brijunima.

Istodobno predstavljamo i vizual  4. Fra Ma FU festivala (u prilogu) koji je i ove godine osmislio i izradio istaknuti dizajner Davor Schunk, stalni suradnik Fra Ma Fu festivala.

Prilog TV Istra: 4. Fra Ma Fu Festival reportaže i reportera

Franjo Martin Fuis / Fra Ma Fu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.) bio je najpoznatiji hrvatski novinar 30-ih godina 20. stoljeća, začetnik hrvatske turističke reportaže i jedan od najistaknutijih reportera svih vremena. Pisao je pod pseudonimom FraMaFu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, začetnik je moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže. Pisao je pustolovne romane, pjesme, songove za kabaretske predstave, novele i scenarije za izvanredno popularne stripove koje je crtao velikan strip umjetnosti Andrija Maurović, a okušao se i kao scenarista za dokumentarne filmove i kazališne predstave.  O onome  što nije stalo u novine pričao je na tribinama i predavanjima za što se uvijek i svugdje tražila karta više. Bio je iznimno popularan, čitatelji su ga obožavali, dobivao je stotine pisama tjedno. Njegovo se ime tada stavljalo uz Mariju Jurić Zagorku, ikonu hrvatske pop literature.  Upravljao je zrakoplovom, obožavao biciklizam i volio duge šetnje prirodom. Sve to daje izvrsnu podlogu za multimedijski festival koji će baštiniti njegovo ime i djelo, poticati novinare, pisce, pjesnike crtače stripova i ostale umjetnike na stvaralaštvo i afirmirati turističku reportažu i putopis kao novinarske forme, kojma se obogaćuje i oplemenjuje vrijednosna ukupnost turističke ponude, a time i bolje razumijevanje među državama i narodima.

U tijeku su prijave za radionice reportaže, stripa te jednominutnog filma u jednom kadru.

Uskoro će biti promovirana web stranica  te će biti objavljen službeni program 4. Fra Ma Fu festivala i omogućeno akreditiranje novinara za izvještavanje o Festivalu.

Organizatori 4. Fra Ma Fu festivala su Studijski institut za novinarstvo kulturu i obrazovanje (SINKO) i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), a suorganizatori Općina Fažana  i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), a očekuje se dolazak novinara iz desetak zemalja.

Za sve dodatne informacije, izjave ili gostovanje u medijima možete se obratiti na:

sasa.lekovic1@gmail.com
098-484-049 / 091-6642-224
Skype: sasalekovic

Vidimo se u Fažani i na Brijunima!

Pročitajte više

PRETHODNO SAVJETOVANJE S ZAINTERESIRANIM GOSPODARSKIM SUBJEKTIMA – IZVOĐENJE RADOVA NA REKONSTRUKCIJI ULICE DRAGONJA S REKONSTRUKCIJOM JAVNE RASVJETE I OBORINSKOM ODVODNJOM

PRETHODNO SAVJETOVANJE S ZAINTERESIRANIM GOSPODARSKIM SUBJEKTIMA – IZVOĐENJE RADOVA NA REKONSTRUKCIJI ULICE DRAGONJA S REKONSTRUKCIJOM JAVNE RASVJETE I OBORINSKOM ODVODNJOM

Općina Fažana je dana 29.08.2018. godine objavom na Elektronskom oglasniku javne nabave (https://eojn.nn.hr) pokrenula postupak prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima prije pokretanja postupka javne nabave za izvođenje radova na REKONSTRUKCIJI ULICE Dragonja s rekonstrukcijom javne rasvjete i oborinskom odvodnjom. Prethodno savjetovanje traje do 03.09.2018. godine.

U prilogu dostavljamo

- Dokumentaciju o nabavi
- Prijedlog Ugovora
- Troškovnike

Pročitajte više

Načelnik općine Fažana Radimir Korać: Želimo da Fra Ma FU festival ostane trajno u Fažani

Načelnik općine Fažana Radimir Korać: Želimo da Fra Ma FU festival ostane trajno u Fažani

 “Općina Fažana sa zadovoljstvom će biti domaćin i suorganizator 4. Fra Ma Fu festivala. S obzirom na to kako teku pripreme siguran sam da će ovogodišnji festival biti vrlo uspješan, a sa ekipom festivala dogovorili smo da Fra Ma Fu festival ostane trajno u Fažani.”, u izjavi za medije naglasio je Radomir Korać, načelnik Općine Fažana kamo, nakon tri početne godine u Virovitici, seli novinarski festival nazvan po legendarnom hrvatskom reporteru Franji Martinu Fuisu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.).

Fuis je bio jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara tridesetih godina 20. stoljeća, začetnik hrvatske turističke reportaže i jedan od najistaknutijih reportera svih vremena. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao.

Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, začetnik je moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže. Pisao je pustolovne romane, pjesme, songove za kabaretske predstave, novele i scenarije za izvanredno popularne stripove koje je crtao velikan strip umjetnosti Andrija Maurović, a okušao se i kao scenarista za dokumentarne filmove i kazališne predstave. Upravljao je zrakoplovom, obožavao biciklizam i volio duge šetnje prirodom.

Sve to daje izvrsnu podlogu za festival koji je započeo kao festival reportaže i reportera, a pretvara se u multimedijski festival koji baštini Fuisovo ime i djelo te potiče novinare, pisce, pjesnike crtače stripova i ostale umjetnike na stvaralaštvo te afirmiranje turističke reportaže i putopisa kao novinarske forme, kojma se obogaćuje i oplemenjuje ukupna vriejdnost turističke ponude, a time i bolje razumijevanje među državama i narodima.

“Uz redovne programe koje organiziramo u turističkoj sezoni želimo gostima Fažane i njenim stanovnicima dati i dodatnu vrijednost u vidu  Fra Ma Fu festivala u drugoj polovici rujna kada u Fažani i okolnim mjestima još uvijek ima nekoliko tisuća turista. Vrijednost festivala vidimo i u činjenici da će na njemu sudjelovati stotinjak novinara iz desetak zemalja što je nemjerljiva korist za promociju Fažane kao turiističke destinacije, uključujući našu jedinstvenu gastronomsku ponudu.” -  kaže načelnik Općine Fažana Radomir Korać.

Ovogodišnji Fra Ma Fu festival u Multimedijalni centar u Fažani i na fažanske trgove te na Brijune donosi atraktivne programe, izložbe, promocije, projekcije filmova recentnih hrvatskih i inozemnih autora. Uz to bit će održane radionice u kojima će gostima festivala, stanovnicima Fažane i okolnih mjesta svih uzrasta te turistima biti otkrivene male tajne crtanja stripa, animacije i fotografije. Za mlade još neafirmirane novinare i studente bit će organizirana novinarska radionica uz mentorstvo vrsnih predavača, a bit će održan i okrugli stol o novinarskoj (ne)solidarnosti.

Izvor: Fra Ma Fu festival

Pročitajte više

Fra Ma Fu festival od 20.-23.09.2018 u Fažani

Fra Ma Fu festival od 20.-23.09.2018 u Fažani

Festival reportaža »Fra Ma Fu«, nazvan po čuvenom reporteru i velikom putniku Franji Martinu Fuisu, nakon tri godine seli se iz njegove rodne Virovitice na novo odredište. Četvrti Fra Ma Fu održat će se od 20. do 23. rujna u Fažani i na Brijunima.

Festival donosi bogat program. Bit će organiziran niz izložbi, filmskih projekcija, promocija knjiga, okrugli stol o novinarskoj solidarnosti, »Bal tridesetih« uz izvođenje songova za koje je tekstove napisao Franjo Fuis te drugi sadržaji za novinare i ostale sudionike iz Hrvatske i inozemstva. Bit će organizirane i radionice stripa, fotografije, animacije i reportaža. Šime Strikoman će u Fažani snimiti milenijsku fotografiju, a tema će biti Mate Parlov. Organizatori Festivala su Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Centar za istraživačko novinarstvo, a suorganizatori Općina Fažana i Hrvatsko novinarsko društvo. Svi programi su otvoreni za javnost.

U tijeku su prijave za sudjelovanje na tradicionalnoj Radionici reportaža u sklopu 4. Fra Ma Fu festivala. Organizatori pozivaju mlade novinare, studente novinarstva i ostale zainteresirane da prijave najkasnije do 31. kolovoza pošalju na e-adresu: radionice-framafu@mail.inet.hr. Zbog ograničenog broja mjesta poštuje se redoslijed prijava. Prijava treba sadržavati biografske podatke i pismo u kojem će se na najviše jednoj kartici (1.800 znakova s proredom, tj. oko 300 riječi) navesti novinarsko iskustvo i motivi za sudjelovanje na radionici. Izabrani polaznici podmiruju svoje putne troškove, a za trajanja radionice osigurani su im smještaj i prehrana. Voditelji Radionice reportaža dugogodišnji su novinari, urednici i predavači novinarstva Mirko Mlakar i Saša Leković.

Pročitajte više

Poziv za dostavu prijedloga Proračuna Općine Fažana za 2019.

Poziv za dostavu prijedloga Proračuna Općine Fažana za 2019.

U izradi je prijedlog Proračuna Općine Fažana za 2019.godinu. Kako bi isti bio što kvalitetniji u smislu obuhvaćanja projekata i potreba za koje smatrate da su važne za Općinu Fažana kao zajednicu, pozivamo Vas da se prije upućivanja prijedloga Akta Općinskom vijeću, uključite u izradu istog.

Poziv za dostavu prijedloga izrade Proračuna Općine Fažana za 2019.godinu u prilogu.

Pročitajte više

Dan Pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan Hrvatskih branitelja

Dan Pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan Hrvatskih branitelja

Drage sumještanke i sumještani, čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Radomir Korać

Pročitajte više

Dan Pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan Hrvatskih branitelja

Dan Pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan Hrvatskih branitelja

Povodom Dana Pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dana Hrvatskih branitelja pozivamo vas da dana 05.08.2018. godine (Nedjelja) u 10,00 sati prisustvujete polaganju vijenaca na Novom mjesnom groblju u Fažani.                                                                                                        

Općina Fažana         

Pročitajte više

Najnoviji dokumenti

Natječaji i pozivi

Kronika Općine Fažana